Hozzávalók:
- A tésztához:
- 4 dl tej
- 6 dkg cukor
- 5 dkg élesztő
- 60 dkg liszt
- csipet só
- 3 tojássárgája + 1 tojás a tésztára
- 2 evőkanál olaj + tepsi kikenéséhez
- A krémhez:
- 25 dkg margarin
- 3 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg porcukor
- 3 evőkanál kakaó
Elkészítés:
A tejbe tegyél 6 dkg cukrot, kézmelegre hevítsd fel. Ebbe tedd a morzsolt élesztőt, és meleg helyen keleszd meg. A lisztbe tegyél csipet sót, keverd el, ezután a tojássárgákkal, az élesztővel és az olajjal dagaszd meg. 6 db cipót formálj belőle, és keleszd további fél órát egy lisztes deszkán.
Közben a lágy margarint a vaníliás cukorral és a porcukorral keverd habosra, majd dolgozd el benne a kakaót.
A cipókat egyenként papírvékonyra nyújtsd ki, törekedj rá, hogy egyforma méretűek legyenek. Kend meg a krémmel őket, mindegyikbe egyforma mennyiség jusson. Csavard fel, és 3-3 szálat fonj egybe. Helyezd az olajjal kikent tepsibe, és kend meg felvert tojással őket, hogy fényesek legyenek. Szokásos módon süsd meg.
Megjegyzés:
Nagyon finom. Kissé időigényes a kelesztés miatt, de megéri! Én tejjel is szoktam enni.Elkészíthető még fahéjjal vagy vaníliával.
Története:
A kalács tepsiben sült kelt tésztaféle, amelyet a magyar hagyományok szerint ünnepekre készítenek. A szó szláv eredetű és a kalács eredeti kerek formájára utal. Hasonló tésztafajta Bulgáriában a kozunak, Franciaországban a briós,Lengyelor -szágban a chałka, Olaszországban a panettone, Romániában a cozonac,az erdélyi szászoknál a Klotsch, a szerbeknél a kolač. Egyes elméletek szerint a kalács az ősi áldozati ételek maradványa.
Formája szerint a kalács lehet kerek és hosszúkás alaprajzú, telt, lyukas közepű és rácsosan alakított, fonatlan és fonott