A lisztet a zsírral vagy a vajjal és a burgonyával eldörzsöljük, hozzáadjuk a tojást, a langyos tejben megkelesztett élesztőt, sót, és az egészet jól összedolgozzuk. Hideg helyen pihentetjük, majd negyedóránként négyszer hajtogatjuk. Minden nyújtás után megkenjük egy kevés tejjel összekevert tojással.
Az utolsó hajtogatás után 3 cm vastagra nyújtjuk. Közepes nagyságú szaggatóval kiszúrjuk. Tepsibe rakjuk, és fél óráig kelni hagyjuk.
A megkelt tésztát paprikás tojással megkenjük, és közepesen meleg sütőben szép pirosra sütjük.
Története:
A pogácsa egy kisebb kerek, általában sós sütemény, de létezik édes változata is. A Kárpát-medencei, a balkáni és a török konyha jellegzetes terméke. Elterjedt változatai a burgonyás, vajas, tepertős, juhturós és káposztás pogácsa. Hasonló néven ismert a Kárpát-medence és a Balkán népeinél (osztrák német pogatschen, szlovén, horvát pogača, szerb погача), valamint Törökországban (törökpoğaça).
A lisztet keverjük össze a sóval és a cayenne borssal, adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a reszelt sajtot, adjuk hozzá a tojást, a citromlevet és 2 evőkanál tejfölt. Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, ha szükséges, apránként adjunk hozzá még tejfölt, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.
Nyújtsuk ki 2-3 mm vastagra a tésztát, majd derelyevágóval vagy éles késsel vágjuk fel ízlés szerinti keskeny és hosszú csíkokra. Kenjük le az előzőleg kissé felvert tojásfehérjével, reszeljük rá a sajtot, végül helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire.
Közepes hőmérsékleten süssük 12-15 perc alatt szép pirosra, ropogósra (én légkeverésnél 160 fokon, 12 percig sütöttem). A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd rögtön tálalhatjuk is.
Története:A sós pálcika egy lisztből készült, világszerte népszerű rágcsálnivaló (snack). Sörkorcsolyaként is fogyasztják. Többféle méretben is gyártják, Szezámmaggal ízesítik; létezikolívabogyóval, burgonyával vagy sajttal ízesített sós pálcika is. Magyarországon több áruházlánc árul saját márkás sós pálcikát
A liszttel, élesztövel, vízzel, sóval, kis cukorral kenyértésztát készítek. Nem írtam adagokat, mindenki a tepsije méretétöl függően csinálja. A liszt is több vagy kevesebb vizet vehet fel, stb. Összegyúrás után a tésztát fél óráig pihentetem. Kinyújtom 1-2 cm vastagságúra, és lisztezett tepsibe teszem. Ujjbeggyel kis mélyedéseket formálok a felszínén, olajjal jól bekenem úgy, hogy ezekbe a kis gödröcskékbe egy kicsit több jusson. Majd megszórom a zöldfűszerekkel és a hagymával/fokhagymával. Ezeket is kissé belenyomkodom. 200 fokon kb. 10-15 percig sütöm.
Története:
A focaccia egy lisztből, vízből, élesztőből készült kenyérféle. Számos fajtája ismert, amelyeket az ízesítés és az elkészítés módja különböztet meg egymástól.