Házi sós-édes ételek

Burgonyás pogácsa

 

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 12 dkg zsír vagy vaj
  • 30 dkg főtt áttört burgonya
  • 2 dkg élesztő
  • 2 kávéskanál cukor
  • 3 evőkanál tej
  • 1 + 1/2 tojás
  • 1 dkg só
  • A pogácsák lekenéséhez:
  • 1/2 felvert tojás
  • pici pirospaprika

Elkészítés:

A lisztet a zsírral vagy a vajjal és a burgonyával eldörzsöljük, hozzáadjuk a tojást, a langyos tejben megkelesztett élesztőt, sót, és az egészet jól összedolgozzuk. Hideg helyen pihentetjük, majd negyedóránként négyszer hajtogatjuk. Minden nyújtás után megkenjük egy kevés tejjel összekevert tojással.

Az utolsó hajtogatás után 3 cm vastagra nyújtjuk. Közepes nagyságú szaggatóval kiszúrjuk. Tepsibe rakjuk, és fél óráig kelni hagyjuk.

A megkelt tésztát paprikás tojással megkenjük, és közepesen meleg sütőben szép pirosra sütjük.

 

Története:

pogácsa egy kisebb kerek, általában sós sütemény, de létezik édes változata is. A Kárpát-medencei, a balkáni és a török konyha jellegzetes terméke. Elterjedt változatai a burgonyás, vajas, tepertős, juhturós és káposztás pogácsa. Hasonló néven ismert a Kárpát-medence és a Balkán népeinél (osztrák német pogatschenszlovénhorvát pogačaszerb погача), valamint Törökországban (törökpoğaça).

 

 

 

Sajtos ropi

 

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • 20 dkg trappista (vagy bátmilyen más) sajt (lereszelve)
  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál citrom
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • 1 teáskanál só
  • 1 mokkáskanál cayenne-i bors
  • A tetejére:
  • 1 tojásfehérje
  • 2-3 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

A lisztet keverjük össze a sóval és a cayenne borssal, adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a reszelt sajtot, adjuk hozzá a tojást, a citromlevet és 2 evőkanál tejfölt. Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, ha szükséges, apránként adjunk hozzá még tejfölt, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.

Nyújtsuk ki 2-3 mm vastagra a tésztát, majd derelyevágóval vagy éles késsel vágjuk fel ízlés szerinti keskeny és hosszú csíkokra. Kenjük le az előzőleg kissé felvert tojásfehérjével, reszeljük rá a sajtot, végül helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire.

Közepes hőmérsékleten süssük 12-15 perc alatt szép pirosra, ropogósra (én légkeverésnél 160 fokon, 12 percig sütöttem). A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd rögtön tálalhatjuk is.

 

Története:sós pálcika egy lisztből készült, világszerte népszerű rágcsálnivaló (snack). Sörkorcsolyaként is fogyasztják. Többféle méretben is gyártják, Szezámmaggal ízesítik; létezikolívabogyóvalburgonyával vagy sajttal ízesített sós pálcika is. Magyarországon több áruházlánc árul saját márkás sós pálcikát

Focaccia (fokáccsá)

 

Hozzávalók:

  • liszt
  • instant élesztő
  • víz
  • csipetnyi cukor
  • olívaolaj
  • rozmaring vagy kakukkfű vagy oregano - friss vagy szárított
  • hagyma - szeletelve
  • fokhagyma - szeletelve
  • vénusz olajbogyó

Elkészítés:

A liszttel, élesztövel, vízzel, sóval, kis cukorral kenyértésztát készítek. Nem írtam adagokat, mindenki a tepsije méretétöl függően csinálja. A liszt is több vagy kevesebb vizet vehet fel, stb. Összegyúrás után a tésztát fél óráig pihentetem. Kinyújtom 1-2 cm vastagságúra, és lisztezett tepsibe teszem. Ujjbeggyel kis mélyedéseket formálok a felszínén, olajjal jól bekenem úgy, hogy ezekbe a kis gödröcskékbe egy kicsit több jusson. Majd megszórom a zöldfűszerekkel és a hagymával/fokhagymával. Ezeket is kissé belenyomkodom. 200 fokon kb. 10-15 percig sütöm.

 

Története:

focaccia egy lisztből, vízből, élesztőből készült kenyérféle. Számos fajtája ismert, amelyeket az ízesítés és az elkészítés módja különböztet meg egymástól.